Начало Блог Онлайн семинар за говорните особености на децата със синдром на Даун

Онлайн семинар за говорните особености на децата със синдром на Даун

Днес беше поредната ми среща със студенти в онлайн семинара за магистри от специалност “Комуникативни нарушения на развитието”.

В презентацията, която подготвих (споделям няколко слайда от нея в снимки тук), говорих за спецификите на формирането и развитието на речта при децата със синдром на Даун, както през призмата на опита, наблюденията и работата си с Вяра, така и на изчетеното и изученото по темата през последните 8 години, откакто станах нейна майка.

Специално внимание отделих на принципите за работа и общуване с децата със синдром на Даун и на децата със специални образователни потребности като цяло. Многократно наблегнах, че е изключително важно да търсим и прилагаме специфичен подход към всяко отделно дете, без значение дали има диагноза и каква е тя.

Семинарът отново протече много емоционално и продължи повече от 3 астрономически часа – два пъти по-дълго от предвиденото.

Трогната и благодарна съм за обратната връзка, която получих днес от студентите.

Благодаря от сърце и на техния преподавател Мария Димитрова за поканата да бъда неин ко-лектор през целия семестър, както с редовните студенти педагози, така и с магистрите.

За мен това е възможност и огромна отговорност да достигна до бъдещите учители и специалисти, които утре ще работят с децата в училища, детски градини, центрове и частни кабинети. А за тях това е възможност да се срещнат с бъдещите си възпитаници, да се запознаят отблизо с различията, а не само да четат сухата и за съжаление не рядко остаряла информация, заложена в учебното (макар и университетско) съдържание.

Така стъпка по стъпка разбиваме клишета и стереотипи и докосвайки се до хората променяме системата отвътре. Бавно, трудно, но сигурно! За да имаме истинско приобщаващо образование за децата със синдром на Даун в България ❤

Вижте и това