Начало За родители Какво могат да работят хората със синдром на Даун?

Какво могат да работят хората със синдром на Даун?

В края на октомври 2018, месеца за информираност за синдрома на Даун, станахме домакини на среща-беседа за възможностите за професионална реализация на младежите със синдром на Даун в България.

Срещата се проведе в студиото на Nadko Designs в Пловдив, като едновременно с това предавахме на живо онлайн за всички, които се интересуваха от темата, но не можеха да присъстват по една или друга причина.

Ето акцентите от презентацията, която бяхме подготвили:

  • специфики на хората със синдром на Даун – техните силни и слаби страни, които да се вземат предвид при насочването им към дадена професия?
  • примери за успешно работещи в различни сфери хора със синдром на Даун (СД)
  • възможности за реална професионална ангажираност на младежи със синдром на Даун
  • начини да се/ги подготвим за това

Получи се невероятно, защото по време на презентацията обменихме идеи за нашите деца, обсъдихме конкретни стъпки, които можем да предприемем още сега, без значение от възрастта на детето, а родителите на вече пораснали деца със СД споделиха ценни съвети от опита си при отглеждането и възпитанието им.

 

 

Като родители на Вяра виждаме и искрено вярваме, че децата със синдром на Даун имат голям потенциал за развитие и реална възможност за бъдеща професионална реализация, стига да получат необходимата подкрепа, обучение и доверие.

Ето защо сме приели за наша лична и обществена кауза да помагаме на деца и младежи със синдром на Даун да открият и усъвършенстват своята дарба/интерес/занаят, за да могат впоследствие да я превърнат в професия и да бъдат пълноценни и удовлетворени хора.

Това обаче може да се случи, само ако най-напред самите ние – родителите и близките на нашите деца повярваме в тях и от най-ранна възраст им покажем, че те могат и трябва да работят, когато пораснат. Най-вече заради самите тях.

 

 

Според мен това е един продължителен процес в следните стъпки, които биха довели до изграждането на стабилна основа, необходима за постигането на максимални резултати в тази връзка.

Повече подробности по темата можете да чуете и видите в записа от излъчваната онлайн на живо среща по-долу. Конкретните примери на успешно реализирани хора със синдром на Даун, както по света, така и в България са вдъхващото вяра и надежда доказателство, че мисията е възможна!

 

Вижте и това