Начало Блог Игра с балони – полезната забава

Игра с балони – полезната забава

Откриваме нова рубрика в сайта ни: РУБРИКАТА НА ТАТКО.  
В нея ще споделяме всичко, което вълнува бащите по отношение на родителството на дете със синдром на Даун. Игри, възпитание, трудности, щастливи моменти… през погледа на мъжа в семейството. Скъпи татковци на деца със синдром на Даун, рубриката е отворена за вас! Ако сте готови и искате да споделите своя опит, вълнения, тревоги, радости и каквото друго пожелаете, пишете ни или ни пратете снимка, клипче с вас и детето ви. Нека сме си във взаимна подкрепа, нека се мотивираме взаимно, за да отглеждаме и възпитаваме децата си в щастливо семейство! Мъжката гледна точка е важна, бащинската роля е безценна!

 

В днешното издание на „Рубриката на татко“ ви представям играта с балони и ползите от нея за детето със синдром на Даун.

 

Откъде?

Аз купувам балони, за да играем с тях или от PEPCO (последният път имаше промоция – 50 балона за 2 лв = 4 стотинки на балон) или от Кауфланд (там взимам голям пакет балони, пак около 50 – 60 броя, за 7 лв, мисля). От Кауфланд купих и помпа за балони, за да може и Вяра или някоя от бабите да ги надува по-лесно, ако играят с тях. Помпата беше на цена 7 лв, доколкото си спомням.

 

Игра с балони и ползите от нея

Балоните са много благодатни за игра и за развитие на вашето дете със специални потребности.

Нека разгледаме дейностите с тях една по една.

 

Надуване на балон с уста

Надуването на балон с уста е разкошно упражнение за развиване на оралната моторика. То развива и засилва мускулите на устата, езика и бузите – всички те, които имат отношение към говора на детето. Ето защо е важно да използвате това. В началото на Вяра ѝ беше трудно да надува с уста балон, но аз постоянно ѝ показвах (личният пример) и ѝ давах да опитва. В момента тя може донякъде да надува с уста. Факт е, че има прогрес, но за това трябва време, упоритост и търпение.

 

Надуване на балон с помпа

Ако детето ви е малко и му е трудно все още да надува балон с уста, стимулирайте го да опитва. Но другият вариант е да надува балона с помпа. Това е значително по-лесно и отново има добър ефект за него – развива мускулите на ръцете и координацията око-ръка. Вяра вече отлично надува балони така и е много щастлива. След това ги пуска да летят, а след като спаднат, ги надува отново. Какво по-хубаво от това? 🙂

 

Игра с цветовете на балоните

Следващият етап е, след като сте надули няколко балона, да започнете да играете на разпознаване и препитване на детето на цветовете на балоните.

Дори и детето да знае цветовете добре, децата със синдром на Даун е добре да се „поддържат“ с всекидневни упражнения за паметта, защото често забравят и знанията им могат да избледняват. Така можете да казвате цвета на балона и детето да го повтаря след вас, или да го питате кой балон какъв цвят е. Проявете творчество и ентусиазъм – играта може да стане много весела и емоционална. Например при удар на балон във въздуха да извиквате: „Зелено!“ Опитайте. Купонът е гарантиран. 🙂

 

Футбол с няколко балона

Надувате няколко балона – най-добре според мен става с три, но вие може да опитате и с повече. Балоните са много леки и не са опасни – можете да правите това и у вас, в хола. Целта е да „подадете“ на детето три балона, и то да ги върне обратно с ритник към вас. Понеже балонът не е един, а са три – трудността се повишава. Става малък приятен хаос. Това упражнение подобрява концентрацията на детето, отново координацията око-крак и бързината на реакция. Мускулите работят и става много забавно. Алтернативен вариант е да правите това не с крака, а с ръце – отново много добър вариант.

 

Волейбол с балони

Тази игра е патент на мама Надя. Тя за първи път я показа на Вяра  – как се удрят отдолу балоните с ръка. Ползата е отново работа за концентрация око-ръка,  а може и да обогатите с броене на всеки удар, докато задържате балона във въздуха. Те успяха да си подавата балона онзи ден до 11, без да го изпуснат на земята! 🙂  Така упражнявате числата и броенето.

 

Всички тези дейности са съпроводени с много настроение и ще видите, че и следващият път детето ви ще иска да играе с балони.

 

Желаем ви успех и ще се радваме, ако ни изпратите ваша обратна връзка, както и идеи, които татковците са измислили и практикуват с децата си.

Вижте и това