Начало Доброволци Таня Конникова

Таня Конникова

Казвам се Таня Конникова и съм студентка 1-ви курс по специалност „Специална педагогика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Когато бях малка, имаше вероятност и аз да ходя на логопед. До 3-годишна възраст не бях говорила като „нормално“ 3-годишно. Говорех съвсем малко думи, които през повечето време само родителите ми разбираха, не можех да правя смислени изречения. Говорех с по една или две думи. Но с времето това отшумя.
Ще кажа истината, 2 седмици преди да подам документите за кандидатстване не знаех какво да уча. Лутах се навсякъде. Чудех се какво да запиша. Благодарение на леля ми реших да запиша тази специалност. Тя преподава математика в център за деца със СОП в град Харманли. Докато ми показваше снимки от центъра, видях малките малчугани. Влюбих се в тях. Те бяха щастливи, засмяни и лъчезарни. Не бяха сами. Бяха приобщени и само усмивките по лицата им ми показаха, че това е моето, че това трябва да запиша и с това да се занимавам за в бъдеще.
Знам, че няма да е лесно, то коя професия е, но точно ние, младите, трябва да покажем, че тези деца могат много. Те са изключително талантливи, всяко дете със СОП е талантливо и не бива да се крие този талант. Не бива да ги делим, а да ги приобщим. Защото ако ние като бъдещи преподаватели делим тези деца, децата и учениците ще правят абсолютно същото.
Изключително съм благодарна на Надя, че ми дава възможността да бъда доброволец във фондация “Up with Down”. Искам да мога, дори за съвсем малко, да направя тези деца щастливи. Искам да им виждам усмивките и как се радват. Искам да бъда част от техния свят. За мен тези деца нямат никакви дефекти. Те са прекрасни такива каквито са и никога няма да ги деля.
Обожавам децата – няма значение дали те са „нормални“ или са деца със СОП. Те са ДЕЦА – едни прекрасни създания, които ще правят света ми винаги едно по-добро място. Място, в което деление не съществува и всички са щастливи. Знам, че има хора, които не мислят така и ще ме помислят за прекалено витаеща в облаците, но това си е тяхно мнение. Това е моето и ще продължавам да го следвам.

Вижте и това