Начало Блог Какво всъщност са сензорните игри?

Какво всъщност са сензорните игри?

Сензорните игри са занимания, които стимулират сетивата на децата. Игри, които стимулират и предизвикват нови усещания чрез допир, слух, вкус, зрение, аромат, баланс.

Доказано е, че учим значително по-добре, когато използваме сетивата си. Знаете колко бързо дадена миризма или вкус може да върне спомен, а много студенти знаят, че ако дъвчат един и същ вкус дъвка по време на учене и по време на изпит, получават по-добри резултати.

Осигуряването на сензорни занимания на децата е основополагащо за развитието на мозъка при децата – помага им да изградят и затвърдят мозъчни връзки, които да послужат за основа за надграждане на знания в следващите години.

Какви са ползите от сензорните игри?

  • Стимулират изграждането на нови синапси (мозъчни връзки) и затвърждаването им;
  • Стимулират двигателните умения, общи и фини;
  • Подпомагат говорното развитие;
  • Подтикват към „научно“ мислене и умения за решаване на проблеми;
  • Включват занимания, подпомагащи фокусирането и релаксацията в децата;

В същността си сензорното стимулиране на малките деца започва от самото им раждане. Ние, родителите, по презумпция стимулираме уменията и сензитивността у децата ни чрез всичко, което правим в ежедневието си – докосваме ги, говорим им, храним ги, показваме им книжки с картинки, водим ги на люлки и пързалки. Всичко това не е ли достатъчно?
За съжаление в наши дни средата на децата всъщност предлага недостатъчно стимули (спомнете си само детството с кюфтета от кал и газенето с боси крака в реката на село), или пък предлага твърде много стимули (детските центрове в моловете например, с множество викащи деца, ярки светлини, силна акустика, светещи екрани и наситени цветове).
Чрез сензорните игри децата получават възможност да „заглушат“ останалия свят и целия не-толкова-важен шум, да се фокусират върху заниманието и да си „починат“.

По време на сензорните игри децата използват истински научни похвати – изграждат хипотези, проверяват ги с многократни експерименти, отхвърлят ги или ги потвърждават. Всичко това се случва без водене в процеса – децата сами разширяват границите на познанието си, тренират сами себе си – нещо, което мозъкът им ще използва все повече.

Какви са всъщност сензорните игри?

За бебето може да е наблюдението на сапунени мехури и усещането на допир, когато те се пукват в ръчичката му, мачкането на парчета цветна хартия – чуването на шума, усещането на променящата се форма;
За малкото дете сензорна игра може да е играта с фенерче в тъмна стая, смесването на цветовете на боичките за пръсти, апликирането с истински цветя;
За децата в предучилищна и училищна възраст – правене на форми с кинетичен пясък, пластилин, експериментиране с музикален инструмент (какъв звук издава тази струна? Какво ще стане, ако духна силно във флейтата? А ако духна съвсем леко?);

По-големите, а дори и родителите също могат да се облагодетелстват значително в сензорната игра – наслаждавайки се на процеса, вглъбявайки се в него, постигайки релаксация.
Може би едни от най-пълноценните и достъпни сензорни занимания, които можете още днес да започнете да прилагате с децата си, са свободното време сред природата и готвенето на храната у дома. И двете предлагат много стимули за всички сетива, а като допълнение ще прекарате качествено време заедно в здравословни занимания.
При много деца (а особено при децата със специални нужди) се наблюдават две отклонения, особено добре повлиявани от правилно подбраните сензорните игри. В първия случай децата са хиперсензитивни (чувстват твърде силно нещата, което може да ги направи твърде предпазливи и нежелаещи да докосват нищо ново), а във втория – хипосензитивни (не чувстват достатъчно добре, което води до поведение на сензорно търсене – пипане на всичко, силно въртене, викане, боричкане и т.н.). Сензорните игри са подходящ контролиран начин за насърчаване на хиперсензитивните и за снабдяване на нуждите на хипосензитивните деца, като на всичкото отгоре децата си прекарват страхотно!

Какви сензорни игри включихме в програмата на КЛУБ „Всеки може“?

По време на летния ни лагер включихме игра с пластилин, кинетичен пясък, рисуване с пръсти, работа със солено тесто, рисувахме върху пяна за бръснене, свирихме на китара и правихме сурови бонбони – пълна палитра от прекрасни занимания, в които и деца, и родители се включиха с много положителни емоции.

А както казват – най-доброто предстои!

В бъдещите ни занимания ще включваме все повече и по-разнообразни сензорни игри, като доказал се необходим компонент за хармоничното израстване на децата.

Вижте и това