Начало Блог Ще ти помогна да си помогнеш: за проекта

Ще ти помогна да си помогнеш: за проекта

През март 2020 проектът ни беше одобрен и включен в тазгодишното издание на „България дарява“ – национална кампания за популяризиране и насърчаване на дарителството към граждански организации. Може да разгледате и подкрепите каузата ни ТУК.


Когато имаме здравословни проблеми, се обръщаме към лекар. Но когато имаме трудности в общуването с детето или партньора си, обикновено приемаме, че е неизбежно и не търсим специалиста, който ще ни помогне да преодолеем ситуацията. А в повечето случаи психологът е този, който може да ни спести задълбочаването на проблема и да ни помогне за сформирането на механизми за предотвратяването на бъдещи сходни казуси, така че впоследствие да успяваме да се справим сами.

Да отглеждаш и възпитаваш дете със синдром на Даун има своите специфики и трудности, с които родителите рядко могат да се справят без съответната специализирана помощ. Факт е, че силите, времето и средствата обикновено стигат за специалисти по развитието на детето, но рядко или никога за психолог или психотерапевт. Освен това в малките населени места достъпът до такива специалисти е силно ограничен.

Стартираме онлайн проект за психологическа подкрепа на родители по въпроси, свързани със спецификите при отглеждането и възпитанието на децата със синдром на Даун, както в отношенията „родител-дете“, така и „родител-родител“ (между партньорите).

По този начин искаме да дадем възможност на родители на деца със синдром на Даун, където и да се намират в България (а и по света) да получат съвети и подкрепа в трудни и проблематични области от живота им, за да могат впоследствие да се справят сами.

 

 

Психологът ще отговаря по предварително подбрани теми под формата на видеоконсултации, достъпни навсякъде по всяко време чрез YouTube канала, уебстраницата на Фондацията и социалните мрежи. Информацията от всички сесии ще бъде обработена и публикувана в уебстраницата на Фондацията под формата на тематични статии.

Целта на проекта ни е да направим възможен достъпа до психолог за родители на деца със синдром на Даун, за да  да получават в защитена среда съвети и подкрепа по специфични теми, които ги вълнуват. Искаме да мотивираме родителите да прилагат наученото в ежедневието им с децата от една страна, и в отношенията между тях в двойката от друга страна. Да успеят да изградят здравословен семеен микроклимат, въпреки специфичните трудности при отглеждането и възпитанието на дете със синдром на Даун. Да приемат детето си такова, каквото е, без да изпадат в двете крайности – да го отхвърлят напълно или да се правят, че то е като всички останали. Да осъзнаят, че освен родители на дете със специални потребности, са и личности със свои интереси и да си позволят, както време за себе си, така и за връзката с партньора.


Може да подкрепите проекта ни, като направите дарение ОТТУК.

Вижте и това