Начало За родителиРубриката на татко Дали НПО е мръсна дума?

Дали НПО е мръсна дума?

Отдавна искам да говоря за това явление в нашият обществен живот. И тази нощ това дойде естествено. В 5 сутринта. 🙂

Има НПО организации, направени, защото виждат, че в дадена ниша има пари. Има проекти. И под фасадата на грижа за дадена група хора, се усвоява мощно и напоително.

За да вземеш “дебел” и солиден проект се искат връзки. Познати, контакти. Ти ми даваш, после и аз ще ти дам. Само че, след това с усвоените пари тече една “имитация” на дейност. Което е тъжно, много тъжно, защото тези пари не водят до промяна, освен до промяна в статуса на усвоилият ги.

При такива неправителствени организации е важно да “влачим” дейността дълго време, без особени ползи, но да показваме “уж” нещо, защото това ни носи пари.

Има и други организации, пак НПО-та, които обаче обикновено са все на “червено”. Които разчитат на жестове, дарения, а ако спечелят проект, то той ще е малък.

А защо така?

Защото тези организации са направени, за да помогнат, за да допринесат за промяна и помощ за хората, за които са създадени. Виждаме метод и начин, с който да сме полезни – използваме го. Пари има ли – няма, но се надяваме да дойдат.
Щом намеренията ни са искрени и действията чисти, Вселената все някак ще ни помогне. 🙂

Това е малката разлика. Няма имитация на дейности, има реални неща, защото ядрото на тези организации е желание за помощ и промяна.

Хората от НПО-тата от вторият тип си лягат с чиста съвест и с голямо удовлетворение – когато видиш лицата на хората, на които си помогнал, когато си ги направил щастливи, липсата на пари се забравя, но радостта е безмерна! <3

Колкото до заглавието на тази публикация – дали НПО е мръсна дума или не – зависи от хората, които го движат, и от техните намерения. 🙂

Вижте и това